• 00ДНИ
  • 00ЧАСА
  • 00МИН.
  • 00СЕК.

ИСТОРИЯ

„AniFest – от фенове за фенове“ е най-големият черноморски младежки фестивал в България, посветен на модерната азиатска култура, който се провежда във Варна, с главен организатор клуб „ШИОКАЗЕ”.

АНИФЕСТ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ:

2011

След дългогодишни срещи и регистрирането на клуб “Шиоказе”, първият голям проект на клуба вижда бял свят през 2011 г. Първото издание на фестивала за модерна японска култура AniFest – от фенове за фенове“ се провежда в Мол Варна и му гостуват различни организации и клубове от Варна, София, Свищов и др.

2012

През август 2012г. за втора поредна година се провежда AniFest, събитието се провежда във Фестивален и Конгресен център – Варна, като интереса към него е двойно по-голям, спрямо предишното издание.

2013

След бурни премеждия AniFest 2013 се провежда за трета поредна година през месец септември в ТРИНИТИ ПАРК в сърцето на Морската градина, като към събитието се включват и чуждестранни гости.

2014

През 2014-та година AniFest най-накрая намира своя дом в лицето на Двореца на Културата
и Спорта – Варна
 и се провежда 2 пъти – традиционното издание през август месец и специалното Коледно издание през месец декември.

2015

През 2015г. AniFest се провежда за първи път в 2 дни – Лятното издание събира рекордните над 1700 човека.

На Зимното еднодневно издание посетителите са вече над 1000!

2016

Стремейки се, да се развива всяка следваща година, AniFest продължава да се разраства и при своето шесто поредно издание разширява площта си и радва посетителите с още много интересни зони!

Коледното събитие започва да радва и своите гейминг фенове с организирането на страхотни турнири.

2017

През 2017г. AniFest се провежда на 19-20 август. Все по разрастващо се и вече с обновена и модернизирана сцена с LED екран, събитието става домакин на международна квалификация, на която е избран представител за България, който представя страната ни на международното косплей състезание Cosplay World Masters в гр. Лисабон – Португалия.

За първи път се организира и K-pop Dance Show, което се радва на завиден интерес от страна на участници и публика. 

Зимното издание се провежда на 16 декември и за първи път се организира на цялата площ на зали Младост в Двореца на Културата и Спорта.

2018

През  2018г. осмото поредно издание на AniFest се радва на хиляди нови емоции и усмивки, предлага на посетители си разнообразни зони свързани с Япония и Корея, както и специални Гейминг зони. Нови турнири и състезания за косплей, интересни презентации и работилници, през 2018 събитието събира и разнообразни чуждестранни щандове, които радват посетители.

През зимните месеци се провежда и вече 5-тото поредно Коледно издание, което набира все по-голям интерес сред феновете заради специалната си предКоледна и предПрезнична атмосфера!

2019

Деветото поредно издание, което се провежда на 24-25 Август, изпълнено с много турнири и състезния, творците успяват да развихрят своята фантазия и умения в множество конкурси и работилници, а най-запалените фенове се съревновават на сцена, представяйки уникални cosplay костюми, актьорски и танцувални умения.

Запалените геймъри имат възможността да участват в различни турнири като League of Legends, Tekken 7, Mortal Kombat 11. Събитието се разширява по площ  и за първи път спонсори предоставят парични награди за състезанията на сцена. 

Коледното Издание на AniFest отново допринася за завършека на календарната година, внасяйки предпразнична атмосфера. Събитието е изпълнено с купища работилници, забавни игри и състезания, а нови приятели и пратньори са GPlay, които радват всички геймъри със своя щанд, дейности и турнири.

2020

AniFest Лятно и Коледно Издания – Отложени поради COVID-19!

2021

AniFest Лятно Издание 2021 се провежда за първи път след пандемията от COVID-19 на 28-29 август! Поради следпандемичните изисквания за по-голяма площ, събитието се премества в най-голямата зала в Двореца на Културата и Спорта – Конгресна.

2022

AniFest Лятно Издание 2022 се провежда на 27-28 август!

2023

През 2023 AniFest се провежда само през зимата на 16 декември.

AniFest 2024 – ПРЕДСТОИ!

HistoryGeneral1