Skip to main content
sushi_nemo_anifest2019

 Ресторант Немо 

  

Ресторант Немо е чудесно място, където можете да се насладите на вкусна и добре приготвена морска храна. Всеки ден предлагаме прясна черноморска риба направо от мрежите на рибарите, както и миди от ферма “Морски дар” до нос Чиракман.

 

Модерно, екзотично и вкусно – това е сушито на “Немо“. Традиционното японско ястие, чието име произлиза от су (ориз) и ши (оцет), е основен акцент в менюто на морския варненски ресторант. Различни видове суши са претворени във фюжън стил, адаптиран към европейските вкусове, като в същото време се запазва традиционната азиатска екзотика.

 

Корените на първите опити за суши са преди повече от 5000 години някъде в дебрите на Китайската империя. В последствие преминава в ръцете на японски дзен будистки монаси, които откриват качествата и полезни свойства на листата нори. От там идва и всеобщото схващане, че суши е измислено в Япония. В съвременния си вариант суши е варен подправен ориз, на ролки или топки, обикновено гарниран с риба или други морски продукти. Често хората бъркат, като асоциират сушито с рибата, но в действителност суши се прави и с плодове и зеленчуци, заедно с сурова риба. Извън Япония, суши обикновено означава цялото ястие.

 

Сладко, солено, кисело, горчиво – това са основните вкусове, които усещат нашите рецептори. Но вече се знае, че имаме рецептори за още един вкусУмами. Така го нарекъл откривателят му, професорът Кикунае Икеда, в началото на двадесети век в Япония. В Европа се превежда като “приятен“. Умами олицетворява нежния и приятен послевкус.

Точно това ще откриете и в сушито на “Немо”!

 

Фюжън сушито на морския ресторант е разчупен вариант на японската традиция, в който рибата и морските продукти се обработват, преди да станат част от рулата. Автор на различните рецепти е Голямата градска нинджа суши шеф Борислав Неделин, който изследва японската култура и конкретно тази храна от години наред.

Неговата любов към суши и различните му интерпретации, стартира още през 2006г., от единствения суши бар във Варна, съществувал тогава. След това става част от суши линията на “Немо”.

Днес морският ресторант е синоним на оригинално суши, не без помощта на разчупения стил на Неделин. А традиционното японско ястие, пречупено през призмта на “Немо” ще отведе сетивата ви на невероятни места!

 

Сайт – https://nemo.bg/

Facebook – https://www.facebook.com/restaurantnemo/