• 00ДНИ
  • 00ЧАСА
  • 00МИН.
  • 00СЕК.

ИНДИВИДУАЛНО КОСПЛЕЙ СЪСТЕЗАНИЕ

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

  1. Записването за Косплей Състезанието на лятното издание на AniFest 2024 е доброволно и безвъзмездно.

2. Костюмът, с който желаете да участвате МОЖЕ да е показван на други аниме събития, но НЕ ТРЯБВА да сте участвали с него на по-стари издания на ANIFEST (било то летни или зимни издания).

Допуска се участие както с изцяло изработени от участниците костюми, така и с изцяло закупени, като това се взема под внимание само и единствено при оценяването, заради различните категории награди!

3. Може да се прави САМО косплей на канонични герои от аниме/ манга/ видео игри /комикси/ филми/ сериали/ анимации и т.н.

4. До участие в състезанието няма да се допускат участници с прекалено „опростени” костюми – тип дънки, тениска, пола, ушички и подобни.

5. Костюмът не трябва да бъде прекалено разголен и провокативен!

6. Не се допускат колаборации между различните участници в индивидуалното състезание, както и участието с повече от 1 костюм (в един ден). Ако желаете, винаги можете да се включите с вашите приятели в груповото състезание (в неделният ден).

7. Участниците в Косплей Състезанието (индивидуалното или груповото) могат да се запишат за участие и в двете състезания с 2-ва различни костюма, тъй като те ще се проведат в 2 различни дни.

Участниците в Косплей Състезанията получават БЕЗПЛАТЕН ВХОД за AniFest 2024, също така за участниците в състезанието ще има осигурена безплатна минерална вода, която ще се дава на бара във фестивалното кафене.

8. Всяко участие в индивидуалното Косплей Състезанието на лятното издание на AniFest 2024 е солово, т.е. трябва да бъде изпълнено само от един човек.

ЗАБЕЛЕЖКА

За солово участие се счита това, в което на сцената излиза само един изпълнител, въпреки това се допускат следните ситуации:

– участие на двама души, един изпълнител и един статист – статиста НЕ МОЖЕ да има реплики и НЕ МОЖЕ да извърша каквито и да било движения или действия (преки интеракции с изпълнителя), и НЕ МОЖЕ да бъде докосван по никакъв начин от изпълнителя;

ВАЖНО – ВСЕКИ СТАТИСТ ТРЯБВА ДА СИ ЗАКУПИ РЕДОВЕН БИЛЕТ!

СТАТИСТИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ В НЕУТРАЛНО ОБЛЕКЛО.

Пример – изцяло в черно, сиво, да не контрастират прекалено много и не може да са в косплей!

– участие на двама души, един изпълнител и един доброволец от събитието – доброволеца НЕ МОЖЕ да има реплики и НЕ МОЖЕ да извърша каквито и да било движения или действия (преки интеракции с изпълнителя), и НЕ МОЖЕ да бъде докосван по никакъв начин от изпълнителя;

Пример – държи нещо – реквизит, предмет и прочие.

9. Участието представлява представяне на сцената пред публиката по предварително изготвен сценарий, като минималното време за една едно участие е 0:30 минути, а максималното не може да бъде повече от 2:00 минути.

Репликите НЕ трябва да съдържат нецензурни думи!

Измислете представянето си добре, тъй като то ще е важно за крайната оценка. Можете да танцувате, пеете, измислите някаква тематична сценка свързана с героя, който косплейвате… развихрете вашето въображение.

На разположение на участниците ще има – 4 броя микрофони тип хедсет и 2 броя тип дръжка.

ПРЕПОРЪЧВАМЕ ДА УЧАСТВАТЕ С ЛИПСИНК МУЛТИМЕДИЯ, А ПРИ ИЗПЪЛНЕНИЯ С ГОЛЯМА ДИНАМИКА И МНОГО ДВИЖЕНИЯ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ПОЛЗВАТЕ ЛИПСИНК!

10. Абсолютно ЗАБРАНЕНО е поставянето (вграждането) в мултимедиите на всякакви рекламни линкове, тагове или сигнатури с профили на участниците от социални мрежи и сайтове – Facebook, Instagram, Tik Tok, Linktree и прочие.

11. Допуска се участието на реквизит, но не и такъв, който е изработен от материали, които биха могли да наранят участниците, или публиката (мечове, катани, метални ножове, шурикени и т.н., запалими материали като пиратки, бомбички и т.н.).

ВСИЧКИ РЕКВИЗИТИ ЩЕ БЪДАТ ПРОВЕРЯВАНИ ПРЕДИ НАЧАЛОТО НА СЪБИТИЕТО!

ЗАБРАНЯВА СЕ ХВЪРЛЯНЕТО НА ВСЯКАКВИ ПРЕДМЕТИ КЪМ ПУБЛИКАТА!

ЗАБРАНЕНО Е ДА СЕ ПОЛЗВАТ ИСТИНСКИ ХРАНИ И ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ В СЦЕНКИТЕ!

Организаторите си запазват правото да не допуснат участник, или група до представяне на сцена, ако прецени, че това би ги застрашило по някакъв начин или би застрашило публиката.

12. Участниците трябва да са облечени в своя косплей поне 3 часа преди началото на състезанието, за да участват в предварителното оценяване на място, което ще се извърши от официалното жури на състезанието!

ВАЖНО!

Тук ще става оценяването на критериите:

Прилика с Оригинала (от 1 до 10 точки);

Качество на Изработка на Костюма (от 1 до 10 точки);

Ако изпуснат участието си в този кръг, или закъснеят за оценяването, тяхната крайна оценка ще бъде намалена с 10 точки!

ОРГАНИЗАТОРИТЕ И ДОБРОВОЛЦИТЕ НЕ ПОЕМАТ АНГАЖИМЕНТА ДА ТЪРСЯТ УЧАСТНИЦИТЕ ИЗ ЗАЛАТА, ВСЕКИ УЧАСТНИК САМ ТРЯБВА ДА СЛЕДИ РЕДА СИ ЗА ОЦЕНЯВАНЕ!

13. Абсолютно забранен за външни лица е достъпа до съблекалните и правенето на снимки в тях. Ако такъв човек бъде открит от охраната, той ще бъде санкциониран според правилата на събитието.

14. Със записването си за участие в Косплей Състезанието на лятното издание на AniFest 2024, изразявате съгласието си да бъдете снимани и записвани, както и заснетите материали да бъдат използвани от организаторите с рекламна цел.

15. Организаторите си запазват правото да правят промени по гореописаните правила, като при наличието на такива, те ще бъдат обявени публично!

ОРГАНИЗАТОРИТЕ СИ ЗАПАЗВАТ ПРАВОТО ДА НЕ ДОПУСНАТ УЧАСТНИЦИ, КОИТО СМЕТНАТ, ЧЕ НЕ ОТГОВАРЯТ, ИЛИ НЕ СА ИЗПЪЛНИЛИ КОРЕКТНО УСЛОВИЯТА ЗА ЗАПИСВАНЕ!

НАЧИН НА ЗАПИСВАНЕ

  1. За да се запишете за участие в Косплей Състезанието на лятното издание на AniFest 2024, моля изтеглете специално подготвената от нас бланка:

Попълнете бланката на български език, след което я изпратете, заедно с всички необходими файлове на адрес:  cosplay_anifest@abv.bg

Файловете (мултимедия, снимки, картинки и прочие), които ще ползвате за участието си, трябва да бъдат споделени чрез Google Drive.

(не е задължително файловете да се изпращат със записването, може да бъдат пратени на по-късен етап, но не по-късно от 17-ти август)

2. Всеки ще получи отговор за потвърждение, че имейлът му е получен.

3. Всички одобрени участници, ще бъдат уведомени по имейл и добавени в работната ни група във Фейсбук!

Затова молим да следите пощите си, за отговор от наша страна!

4. До състезанието ще бъдат допуснати ограничен брой участници – максималната бройка е до 50 души.

Записването НЕ е до запълване на местата!

Записвания ще се приемат до крайният срок, след това всички заявки ще бъдат разгледани и на база на сценариите и снимките на готови костюми ще бъдат селектирани 50-те участници.

Срока за изпращане на снимките е до 4-ти август, като е разрешено довършителна работа по костюмите и след тази дата, но не и костюми, които тепърва да бъдат започвани.

ПОВЕЧЕ ОТ ЖЕЛАТЕЛНО Е УЧАСТНИЦИТЕ ДА СЕ ЗАПИШАТ ВЪЗМОЖНО ПО-РАНО, ПО ТОЗИ НАЧИН ЩЕ УЛЕСНИТЕ И НАС КАТО ВСИЧКИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ СНИМКИ НА ГОТОВ КОСТЮМ ДА БЪДАТ ИЗПРАТЕНИ ВПОСЛЕДСТВИЕ, НО НЕ ПО-КЪСНО ОТ КРАЙНИЯТ СРОК – 04.08.2024г.

5. Записването за участие в Косплей Състезанието на лятното издание на AniFest 2024 представлява писмено съгласие с правилата на Косплей Състезанието и общите правила на събитието, при неспазването им организаторите имат право да не допуснат/отстранят участник.

ЗАПИСВАНИЯ НА МЯСТО НЯМА ДА БЪДАТ ПРАВЕНИ, ТЪЙ КАТО ПРОГРАМАТА ЩЕ БЪДЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ПОДГОТВЕНА И НЯМА ДА ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА Я ПРЕПРАВЯМЕ!

ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА НИ ИЗПРАТЯТ СЛЕДНОТО:

  1. Попълнена бланка – след като изчетете правилата, трябва да изтеглите съответната бланка, да я попълните ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на български език, да я запишете във формат – .docx и да ни я изпратите.

2. Картинки на героят, който ще косплейвате – минимум 3 броя картинки на героя в цял ръст и от различни ъгли, с голяма резолюция (1920х1080).

Картинките се прикачват към писмото за записване, което изпращате на нашата поща!

3. Мултимедия:

– мултимедиен файл, който трябва да бъде във формат .MP4 – съотношение [16:9] – max 1920х1080 – min 1280х720 – мултимедийният файл, може да бъде съвкупност от изображения и музика или видео с необходимия музикален фон за вашето участие.

Не е задължително мултимедията да се изпраща със записването, може да бъде пратена на по-късен етап, но не по-късно от 17-ти август.

НЕ СЕ ДОПУСКАТ ДРУГИ ФОРМАТИ!

ПРОВЕРЯВАЙТЕ ФАЙЛОВЕТЕ ПРЕДИ ДА БЪДАТ ПРАТЕНИ КЪМ НАС!

ЗАБЕЛЕЖКА – Ако нямате мултимедия и не желаете такава да се прожектира, в такива случаи за фон ще седи логото на събитието и САМО тогава, трябва да ни изпратите само музикален файл във формат – .MP3

Музикалния или Мултимедиен файл, трябва да бъде САМО ЕДИН, за цялата сценка. Да не се налага ПАУЗИРАНЕ и ползването на повече от една програма за възпроизвеждане.

ОРГАНИЗАТОРИТЕ НЕ ОБРАБОТВАТ И НЕ ИЗГОТВЯТ МУЛТИМЕДИЯТА НА УЧАСТНИЦИТЕ!

Предлагаме употребата на тези две програми, изцяло БЕЗПЛАТНИ СА, могат да се ползват свободно и НЯМАТ воден знак!

https://www.openshot.org/

https://www.blackmagicdesign.com/products/davinciresolve/

4. Снимки на готов костюм – НЕ е задължително да се изпращат със записването, но трябва да имаме снимки на 70% готов костюм, не по-късно от 4-ти август (ако направите записването си в последният ден от срока, трябва да ни изпратите всичко на куп).

СРОКОВЕ ЗА ЗАПИСВАНЕ:

  1. Крайният срок за записване в Косплей Състезанието на лятното издание на AniFest 2024 e 4-ти август 2024г. (до 23:59 ч.), след тази дата няма да бъдат приемани записвания!

2. Всички кандидати ще бъдат информирани до 07.08.2024 г. дали са допуснати до участие.

3. ВСИЧКИ МУЛТИМЕДИЙНИ ФАЙЛОВЕ, които ще се ползват за участието, трябва да бъдат изпратени до 17-ти август 2024г. до 23:59 часа.

ПРОМЕНИ ПО ИЗПРАТЕНИТЕ ФАЙЛОВЕ НЯМА ДА БЪДАТ ПРАВЕНИ СЛЕД ТАЗИ ДАТА!

4. До 20-ти август 2024г. включително (до 23:59 ч.), всички записани участници в Косплей Състезанието, трябва също така да публикуват своя снимка с облечен напълно готов костюм и аксесоарите (ако има такива) в организационната фейсбук група, с което ще потвърдят своето участие!

КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНКА ПО ВРЕМЕ НА СЪСТЕЗАНИЕТО

  1. Прилика с Оригинала (от 1 до 10 точки) – оценява се цялостната прилика с оригиналния персонаж.

2. Качество на Изработка на Костюма (от 1 до 10 точки) – оценява се костюма като качество на изработка и акуратност спрямо оригинала.

3. Игра на Сцена (от 1 до 10 точки) – оценява се актьорската игра на участниците.

4. Оригинално Представяне (от 1 до 10 точки)

5. Креативност (Декори/Мултимедия/Липсинк) (от 1 до 10 точки) – оценява се креативността на участниците в създаването на възможно най-въздействаща сценка, чрез допълнителни методи, като това включва изработването на специфични декори, оригинална мултимедия, добре записан и изпълнен липсинк.

Максималният брой точки, който може да бъде събран от един участник е 50.

СПЕЦИАЛНИ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ УЧАСТНИЦИТЕ

Молим всички участници, да спазват общочовешките норми за поведение, да са точни и дисциплинирани.

Всички участници трябва да бъдат напълно готови зад сцената 30 мин. преди началото на състезанието, ако това условие не бъде изпълнено, организаторите имат право да не ги допуснат до участие.

Всички участници в Косплей Състезанията получават БЕЗПЛАТЕН ВХОД за лятното издание на AniFest 2024 и осигурена минерална вода, която ще се дава на бара във фестивалното кафене.