КОЛЕДНО КОСПЛЕЙ СЪСТЕЗАНИЕ

 

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ

1. Записването за Косплей Състезанието на Коледното Издание на AniFest 2023 е доброволно и безвъзмездно.

2. Костюмът, с който желаете да участвате МОЖЕ да е показван на други аниме събития, но НЕ ТРЯБВА да сте участвали с него на по-стари издания на ANIFEST (било то летни или зимни издания).

3. Може да се прави САМО косплей на канонични герои от аниме/ манга/ видео игри /комикси/ филми/ сериали/ анимации и т.н.

4. До участие в състезанието няма да се допускат участници с прекалено „опростени” костюми – тип дънки, тениска, пола, ушички и подобни. 

5. Костюмът не трябва да бъде прекалено разголен и провокативен!

6. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО:

1 – всички сценарии за групови сценки, или солови участия, трябва да бъдат на Коледна тематика;

2 – в участието ви трябва да бъде включена Коледна украса – елхички, подаръци, коледни реквизити, гирлянди, лампички и прочие;

3 – задължително трябва да имате Коледни аксесоари – коледни шапки, снежинки, рогца, торбички, коледни дрехи или коледни костюми на оригинални коледни персонажи.

 

ЗАБЕЛЕЖКА:

Желателно, е да изберете персонажи имащи Коледни версии, или скинове (ако са от игри), ако въпреки това нямат такива, трябва максимално да бъде пресъздадена Коледната атмосфера, чрез по-горните изисквания.

 

7. Можете да участвате индивидуално или в група, но не и в двете едновременно.

8. Не се допускат колаборации между соловите участници, както и между отделните групи или между соло и група.

МОЖЕТЕ ДА УЧАСТВАТЕ В СЪСТЕЗАНИЕТО САМО С ЕДИН КОСПЛЕЙ!

 

 

9. Коледната Косплей Програмата ще бъде разделена в две направления:

– Косплей Солови Участия

– Косплей Групови Участия

 

— СОЛОВО УЧАСТИЕ —

1. Всяко участие в Индивидуалното Косплей Състезанието на Коледното Издание на AniFest 2023 е СОЛОВО, т.е. трябва да бъде изпълнено само от един човек.

 

ЗАБЕЛЕЖКА

За солово участие се счита това, в което на сцената излиза само един изпълнител, въпреки това се допускат следните ситуации:

– участие на двама души, един изпълнител и един статист – статиста НЕ МОЖЕ да има реплики и НЕ МОЖЕ да извърша каквито и да било движения или действия (преки интеракции с изпълнителя), и НЕ МОЖЕ да бъде докосван по никакъв начин от изпълнителя;

 

ВАЖНО – ВСЕКИ СТАТИСТ ТРЯБВА ДА СИ ЗАКУПИ РЕДОВЕН БИЛЕТ

СТАТИСТИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ В НЕУТРАЛНО ОБЛЕКЛО

Пример – изцяло в черно, сиво, да не контрастират прекалено много и не може да са в косплей!

 

– участие на двама души, един изпълнител и един доброволец от събитието – доброволеца НЕ МОЖЕ да има реплики и НЕ МОЖЕ да извърша каквито и да било движения или действия (преки интеракции с изпълнителя), и НЕ МОЖЕ да бъде докосван по никакъв начин от изпълнителя;

 

Пример – доброволеца държи нещо – реквизит, предмет и прочие.

 

2. Участието представлява представяне на сцената пред публиката по предварително изготвен сценарий, като времето за едно участие, може да бъде от минимум 0:30 минути, до максимум 2:00 минути.

 

Измислете представянето си добре, тъй като то ще е важно за крайната оценка. Можете да танцувате, пеете, измислите някаква тематична сценка свързана с героя, който косплейвате… развихрете вашето въображение!

 

На разположение на участниците ще има – 4 броя микрофони тип хедсет и 2 броя тип дръжка.

 

ПРЕПОРЪЧВАМЕ ДА УЧАСТВАТЕ С ЛИПСИНГ МУЛТИМЕДИЯ
А ПРИ ИЗПЪЛНЕНИЯ С ГОЛЯМА ДИНАМИКА И МНОГО ДВИЖЕНИЯ

Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ПОЛЗВАТЕ ЛИПСИНГ

 

— ГРУПОВО УЧАСТИЕ —

1. Всяка група трябва да има отговорник. Записването и комуникацията с организаторите на Косплей Състезанието се осъществява само и единствено от отговорника на всяка група (само от един имейл).

2. Групите трябва да бъдат съставени от минимум 2-ма и максимум 8 човека.

ВАЖНО

ГРУПИ С ПОВЕЧЕ ОТ 4-ма участници и прекалено сложни и динамични сценки, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да използват ЛИПСИНК!

 

3. Участието представлява изиграване на сценка пред публиката по предварително изготвен сценарий, като минималното време за една сценка е 2 минути, а максималното зависи от броя на участниците и техния сценарий, но не може да бъде повече от 10 минути.

Репликите НЕ трябва да съдържат нецензурни думи!

Измислете представянето си добре, тъй като то ще е важно за крайната оценка. Можете да танцувате, пеете, измислите някаква тематична сценка свързана с героите ви… развихрете вашето въображение.

 

На разположение на участниците ще има – 4 броя микрофони тип хедсет и 2 броя тип дръжка.

 

– ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА НИ ИЗПРАТЯТ СЛЕДНОТО –

1. Попълнена бланка – след като изчетете правилата, трябва да изтеглите съответната бланка, да я попълните ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на български език, да я запишете във формат – .docx и да ни я изпратите. 

2. Картинки на героят/ите, който/които ще косплейвате – минимум 3 броя картинки на героя в цял ръст и от различни ъгли, с голяма резолюция (1920х1080).

Картинките се прикачват към писмото за записване, което изпращате на нашата поща!

2. Мултимедия:

– мултимедиен файл, който трябва да бъде във формат .MP4 – съотношение [16:9] – max 1920х1080 – min 1280х720мултимедийният файл, може да бъде съвкупност от изображения и музика или видео с необходимия музикален фон за вашето участие.

Не е задължително мултимедията да се изпраща със записването, може да бъде пратена на по-късен етап, но не по-късно от 3-ти декември.

НЕ СЕ ДОПУСКАТ ДРУГИ ФОРМАТИ

ПРОВЕРЯВАЙТЕ ФАЙЛОВЕТЕ ПРЕДИ ДА БЪДАТ ПРАТЕНИ КЪМ НАС

 

Мултимедийният файл, трябва да бъде САМО ЕДИН, за цялата сценка. Да не се налага ПАУЗИРАНЕ и ползването на повече от една програма за възпроизвеждане.

ОРГАНИЗАТОРИТЕ НЕ ОБРАБОТВАТ И НЕ ИЗГОТВЯТ МУЛТИМЕДИЯТА НА УЧАСТНИЦИТЕ!

 

ЗАБЕЛЕЖКА – Ако нямате мултимедия и не желаете такава да се прожектира, в такива случаи за фон ще седи логото на събитието и САМО тогава, трябва да ни изпратите само музикален файл във формат – .MP3

 

Предлагаме употребата на тези две програми, изцяло БЕЗПЛАТНИ СА, могат да се ползват свободно и НЯМАТ воден знак!

https://www.openshot.org/

https://www.blackmagicdesign.com/products/davinciresolve/

 

 

3. Снимки на готов костюм – НЕ е задължително да се изпращат със записването, но трябва да имаме снимки на 50% готов костюм, не по-късно от 19-ти ноември (ако направите записването си в последният ден от срока, трябва да ни изпратите всичко на куп).

* * *

10. Абсолютно ЗАБРАНЕНО е поставянето (вграждането) в мултимедиите на всякакви рекламни линкове, тагове или сигнатури с профили на участниците от социални мрежи и сайтове – Facebook, Instagram, Tik Tok, Linktree и прочие.

РАЗРЕШЕНО е можете да изготвите финални надписи, задължително на черен фон и там да добавите своят профил, времетраенето на финалните надписи не може да бъде повече от 10 секунди.

(имайте предвид, че финалните надписи са част от общото времетраене на вашето представяне, което е ограничено – соло – до 2 мин. / групи – до 10 мин.)

 

 

ЗАБЕЛЕЖКА!!!

Ако в името на профила ви (псевдонима), който сте избрали да присъства във финалните надписи на мултимедията ви има нецензурни и/или вулгарни думи (без значение от езика, на който са написани), няма да бъдете допуснати до участие с тази мултимедия!

 

11. Допуска се участието на реквизит, но не и такъв, който е изработен от материали, които биха могли да наранят участниците, или публиката (мечове, катани, метални ножове, шурикени и т.н., запалими материали като пиратки, бомбички, конфети и т.н.).

 

ВСИЧКИ РЕКВИЗИТИ ЩЕ БЪДАТ ПРОВЕРЯВАНИ ПРЕДИ НАЧАЛОТО НА СЪБИТИЕТО

 

ЗАБРАНЯВА СЕ ХВЪРЛЯНЕТО НА ВСЯКАКВИ ПРЕДМЕТИ КЪМ ПУБЛИКАТА!

ЗАБРАНЕНО Е ДА СЕ ПОЛЗВАТ ИСТИНСКИ ХРАНИ И НАПИТКИ В СЦЕНКИТЕ!

 

Организаторите си запазват правото да не допуснат участник, или група до представяне на сцена, ако прецени, че това би ги застрашило по някакъв начин или би застрашило публиката.

 

12. Участниците трябва да са облечени в своя косплей поне 3 часа преди началото на състезанието, за да участват в предварителното оценяване на място, което ще се извърши от официалното жури на състезанието!

 

ВАЖНО!

Тук ще става оценяването на критериите:

Прилика с Оригинала (от 1 до 10 точки);

Качество на Изработка на Костюма (от 1 до 10 точки).

Ако изпуснат участието си в този кръг, или закъснеят за оценяването, тяхната крайна оценка ще бъде намалена с 10 точки!

 

ОРГАНИЗАТОРИТЕ И ДОБРОВОЛЦИТЕ НЕ ПОЕМАТ АНГАЖИМЕНТА ДА ТЪРСЯТ УЧАСТНИЦИТЕ ИЗ ЗАЛАТА, ВСЕКИ УЧАСТНИК САМ ТРЯБВА ДА СЛЕДИ РЕДА СИ ЗА ОЦЕНЯВАНЕ!

 

13. Абсолютно забранен за външни лица е достъпа до съблекалните и правенето на снимки в тях. Ако такъв човек бъде открит от охраната, той ще бъде санкциониран според правилата на събитието.

14. Със записването си за участие в Косплей Състезанието на Коледното Издание на AniFest 2023, изразявате съгласието си да бъдете снимани и записвани, както и заснетите материали да бъдат използвани от организаторите с рекламна цел.

15. Организаторите си запазват правото да правят промени по гореописаните правила, като при наличието на такива, те ще бъдат обявени публично!

 

ОРГАНИЗАТОРИТЕ СИ ЗАПАЗВАТ ПРАВОТО ДА НЕ ДОПУСНАТ УЧАСТНИЦИ, КОИТО СМЕТНАТ, ЧЕ НЕ ОТГОВАРЯТ ИЛИ НЕ СА ИЗПЪЛНИЛИ КОРЕКТНО УСЛОВИЯТА ЗА ЗАПИСВАНЕ!

 

НАЧИН НА ЗАПИСВАНЕ

1. За да се запишете за участие в Косплей Състезанието на Коледното Издание на AniFest 2023, моля изтеглете специално подготвената от нас бланка: 

 

Бланка за Солово участие

 

Бланка за Групово участие и примерен сценарий

 

 

Попълнете необходимата бланка на български език, след което я изпратете на посочения адрес, заедно с всички необходими файлове:

cosplay_anifest@abv.bg

 

 

Ако мултимедията, която ще ползвате е твърде голяма, можете да ни я споделите чрез Google Drive.

(не е задължително мултимедията да се изпраща със записването, може да бъде изпратена на по-късен етап, но не по-късно от 3-ти декември)

2. Всеки ще получи отговор за потвърждение, че имейлът му е получен.

3. Всички одобрени участници (групи), ще бъдат уведомени по имейл и добавени в работната ни група във фейсбук!

Затова молим да следите пощите си, за отговор от наша страна!

4. До състезанието ще бъдат допуснати само ограничен брой участници, избрани след предварително оценяване – максималната бройка е до 60 души общо, като организаторите си запазват правото да увеличат бройката при необходимост!

Записването НЕ е до запълване на местата!

Записвания ще се приемат до крайният срок, след това всички заявки ще бъдат разгледани и на база на сценариите и снимките на 50% готови костюми ще бъдат селектирани 60-те души (общо хора – соло и в група).

 

Срока за изпращане на снимките е до 19-ти Ноември, като е разрешено довършителна работа по костюмите и след тази дата, но не и костюми, които тепърва да бъдат започвани.

 

ПОВЕЧЕ ОТ ЖЕЛАТЕЛНО Е УЧАСТНИЦИТЕ ДА СЕ ЗАПИШАТ ВЪЗМОЖНО ПО-РАНО, ПО ТОЗИ НАЧИН ЩЕ УЛЕСНЯТ И НАС

КАТО ВСИЧКИ ДОПЪЛНИТЕЛНИ СНИМКИ НА ГОТОВ КОСТЮМ ДА БЪДАТ ИЗПРАТЕНИ ВПОСЛЕДСТВИЕ

НО НЕ ПО-КЪСНО ОТ КРАЙНИЯТ СРОК – 19.11.2023г.

 

5. Записването за участие в Косплей Състезанието на Коледното Издание на AniFest 2023 представлява писмено съгласие с правилата на Косплей Състезанието и общите правила на събитието, при неспазването им организаторите имат право да не допуснат/ отстранят участник.

 

ЗАПИСВАНИЯ НА МЯСТО НЯМА ДА БЪДАТ ПРАВЕНИ, ТЪЙ КАТО ПРОГРАМАТА ЩЕ БЪДЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ПОДГОТВЕНА И НЯМА ДА ИМА ВЪЗМОЖНОСТ ДА Я ПРЕПРАВЯМЕ!

 

СРОКОВЕ ЗА ЗАПИСВАНЕ

1. Крайният срок за записване в Косплей Състезанието на Коледното Издание на AniFest 2023 e 19-ти ноември 2023г. (до 23:59 ч.), след тази дата няма да бъдат приемани записвания!

2. Всички кандидати ще бъдат информирани най-късно до 26.11.2023г. дали са допуснати до участие.

3. ВСИЧКИ МУЗИКАЛНИ/МУЛТИМЕДИЙНИ ФАЙЛОВЕ, трябва да бъдат изпратени до 3-ти декември 2023 г. до 23:59 часа.

 

ПРОМЕНИ ПО ИЗПРАТЕНИТЕ ФАЙЛОВЕ НЯМА ДА БЪДАТ ПРАВЕНИ СЛЕД ТАЗИ ДАТА!

 

4. До 13-ти декември 2023г., включително (до 23:59 ч.), всички записани участници в Косплей Състезанието, трябва също така да публикуват своя снимка с облечен напълно готов костюм (100%) и аксесоарите (ако има такива) в организационната фейсбук група, с което ще потвърдят своето участие!

 

КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНКА ПО ВРЕМЕ НА СЪСТЕЗАНИЕТО

Прилика с Оригинала (от 1 до 10 точки) – оценява се цялостната прилика с оригиналния персонаж.

Качество на Изработка на Костюма (от 1 до 10 точки) – оценява се костюма като качества на изработка и акуратност спрямо оригинала.

Игра на Сцена (от 1 до 10 точки) – оценява се актьорската игра на участниците.

Оригинално Представяне (соло)/ Оригинален Сценарий (група) (от 1 до 10 точки)

Креативност (Декори/Мултимедия/Липсинк) (от 1 до 10 точки) – оценява се креативността на участниците в създаването на възможно най-въздействаща сценка, чрез допълнителни методи, като това включва изработването на специфични декори, оригинална мултимедия, добре записан и изпълнен липсинк.

Максималният брой точки, който може да бъде събран е 50 точки.

 

СПЕЦИАЛНИ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ УЧАСТНИЦИТЕ

Молим всички участници, да спазват общочовешките норми за поведение, да са точни и дисциплинирани.

Всички участници трябва да бъдат напълно готови зад сцената 30 мин. преди началото на състезанието, ако това условие не бъде изпълнено, организаторите имат право да не ги допуснат до участие.

 

Всички участници в Косплей Състезанията получават БЕЗПЛАТЕН ВХОД за Коледното Издание на AniFest 2023 и осигурена минерална вода, която ще се дава на бара във фестивалното кафене.